Оксигенотерапія

Фiзіологiчна дія кисню

   У разi збiльшення вмiсту кисню в тканинах знижується метаболiчний ацидоз завдяки видаленню недоокислених продуктiв обмiну речовин, що призводить до усунення гiпоксiї, зменшення цiанозу, нормалiзацiї дихання, полiпшення роботи серця, нормалiзацiї сну.
   Показанням до оксигенотерапiї є: гiпоксемiя (низький рiвень кисню в артерiальнiй кровi). Причиною гiпоксемiї може бути порушення вентиляцiї легень у випадку паралiчу дихальних м`язiв, передозування лiкiв, якi пригнiчують дихальний центр, набряку легень, тяжких iнфекцiйних захворювань, захворювань серця.

Технiка безпеки при експлуатацiї кисневих установок
   Медичний кисень мiститься в балонах синього кольору емкiстю 1, 2, 5, 16, 40 л у газоподiбному станi пiд тиском до 150 атм. Такий високий тиск небезпечний, тому кисневi балони зберiгають у спецiальних нежилих примiщеннях а6о металевих шафах, розмiщених поза лiкарняними вiддiленнями.   Балони зберiгають у вертикальному положеннi й фiксують їх металевими поясами.Кисень до хворого потрапляб по газопроводу. Тиск кисню в газопроводi до 3 атм, вiн регулюється за допомогою редуктора, до якого приладнаний манометр. Оскiльки в кисневому середовищi рiзко прискорюеться про-цес горiння, неприпустимо в примiщеннi палити, користуватися вiдкритим вогнем або електроприладами. За6оронено нагрiвати балони, зберiгати їх у горизонтальному положеннi.   Спалахи в кисневому середовищi ефiру, спирту, машинного масла, бензину призводять до вибуху. У зв`язку з цим заборонено використання цих речовин в примiщеннях кисневої служби.   Заборонено змащувати руки жирним кремом або олiєю пiд час експлуатацiї кисневих установок.
   При перевiрцi наявностi кисню в балонi нi в якому разi не направляйте струмiнь газу в обличчя, оскiльки стиснений кисень — це сухий i холодний газ, який пiд час контакту зi слизовими обо-лонками може призвести до їх опiкiв.
Послiдовнiсть дiй пiд час виконання процедур
    Iнгаляційний спосiб оксигенотерапiї з централiзованої системи1. Заповнiть водою апарат Боброва так, щоб нижнiй кiнець довгої скляної трубки занурився у воду.2. Приєднайте апарат Боброва до централiзованої системи.3. До зовнiшнього кiнця короткої скляної трубки апарата приєднайте стерильний носовий катетер. Перевiрте еластичнiсть катетера, вiдсутнiсть у ньому трiщин.4. Зафiксуйте апарат Боброва бiля голови хворого.5. Переконайтесь у прохiдностi верхнiх дихальних шляхiв.6. Змочiть катетер стерильним iзотонiчним розчином натрiю хлориду та введiть через нижнiй носовий хiд задньої стiнки глотки (на глибину 15 см). Для правильного визначення довжини введення катетера вимiряйте у хворого вiдстань вiд кiнчика но-са до вуха i на таку довжину введiть катетер в один iз носових ходiв.7. Вiдрегулюйте оптимальну дозу кисню (4—6 л/хв), що забезпечуе концентрацiю кисню в повiтрi до 30-409о.Не допускайте перенасичення органiзму киснем, оскiльки у високих концентрацiях вiн погано впливае на серцево-судинну та дихальну системи.8. Зовнiшню частину носового катетера в разi потреби зафiксуйте до шкiри обличчя пластирем.9. Кожнi 30—40 хв змiнюйте положення катетера (iз правого носового ходу переставте в лiвий i навпаки) для запобiгання пролежням i висиханню слизової оболонки носових ходiв.10. Якщо виникло першiння в носi та носовiй частинi глотки, тимчасово припинiть подачу кисню i закапайте в нiс краплi на олiйнiй основi.
Iнгаляцiйний спосiб оксигенотерапiї з кисневої подушки
1. Знiмiть мундштук з кисневої подушки й наповнiть її через редуктор киснем з кисневого балона.
2. Вентиль редуктора закрийте, а трубку подушки перекрийте затискувачем.3. Приєднайте мундштук до подушки та обгорнiть його зволоженою водою марлевою серветкою, складеною в кiлька шарiв.4. Мундштук притиснiть до рота хворого й вiдкрийте кран. Регулюйте швидкiсть надходження кисню за допомогою крана та натискування на подушку.5. Можна пiдвищити ефективнiсть кисневої подушки, якщо мундштук замiнити носовим катетером, а зволоження кисню здiйснити шляхом пропускання його через частково заповнений во­дою апарат Боброва; до довгої скляної трубки приеднайте подуш­ку, до короткої — катетер.   За вiдсутностi апарата Боброва для зволоження кисню можна використати герметично закритий флакон з водою, в який через корок треба ввести довгу металеву повiтряну голку та коротку голку. Через довгу голку кисень буде зволожуватись, а через ко­ротку голку та приЄднаний до неї носовий катетер потрапить у дихальнi шляхи.   

Оснащення:

1) кисневий балон з киснем; 2) редуктор; 3) гумовий шланг; 4) апарат Боброва; 5) носовий гумовий або пластйковий катетер; 6) розвiдний ключ; 7) киснева подушка.

Похожие статьи